Mandle plátky 200 g
Související produkty
Detailní popis produktu
Složení: 100% plátky loupaných mandlí
Výživové hodnoty na 100 g
Energetická hodnota |
2420 kJ/579 kCal |
Tuky | 50 g |
- z toho nasycené mastné kyseliny | 3,8 g |
Sacharidy | 21,5 g |
- z toho cukry | 4,4 g |
Bílkoviny |
21 g |
Sůl |
0 g |
Vláknina |
12,5 g |
Mandle jsou jádra plodů stromu mandloně obecné, která je blízce příbuzná s broskvoní a meruňkou. Patří mezi skořápkové plody, stejně jako lískové oříšky nebo vlašské ořechy. Mezi největší producenty mandlí na světě patří Spojené státy americké (zejména Kalifornie), dále Austrálie a Evropa.
Loupané mandle neobsahují nahořklou slupku, proto jsou lépe stravitelné.
Mandle našly uplatnění i v kosmetickém průmyslu. Získává se z nich mandlový olej, který se přidává do pleťových a tělových krémů.
Využití
Mandle mají tradiční využití při pečení sladkých moučníků, vánočního cukroví nebo makronek. V současnosti našly uplatnění v nejrůznějších paleo receptech. Díky jejich charakteristicky nasládlé vůni a chuti jsou hojně využívány při přípravě RAW dezertů.
TIPY
- Snídaňové kaše: Přidejte pár mandlí do kaše v kombinaci s ovocem.
- Smoothies: Rozmixujte s banánem, přidejte kakaový prášek, med a máte krémové čokoládové smoothie, které ocení nejen vaše děti.
- Mandlové mléko: Rozmixujte dva hrnky teplé vody a hrnek mandlí výkonným mixérem. Vzniklý nápoj přeceďte. Mléko dochuťte kardamonem, šafránem, ghí a lžičkou medu. Zbylou drť můžete využít na přípravu palačinek, lívanců nebo jí použít na přípravu rozjasňující pleťové masky.
- Mandlové máslo: Rozmixujte mandle ve výkonném mixéru na jemno. Můžete přidat přírodní sladidla a špetku soli na dochucení.
- Pečení: Využijte namleté mandle jako součást těsta na pečení v nejrůznějších receptech.
- Dochucování jídel: Dochází vám inspirace jak dochutit pokrmy? Sáhněte po mandlích. Hodí se do sladkých i slaných jídel.
- Amlou: Rozmixujte mandle s arganovým olejem, medem a špetkou soli a získáte lahodnou marockou pomazánku!
- Marcipán
- Makronky: Tradiční francouzské makronky si připravíte jednoduše z vaječných bílků, mletých mandlí a cukru.
- Turrón: Připravte si z mandlí tradiční španělskou pochutinku.
Věděli jste, že?
Vědecké označení mandloně - amygdalos vznikl z asyrského názvu pro mandli ahmygdala a znamená “pěkný strom".
Doplňkové parametry
Kategorie: | Ořechy |
---|---|
Záruka: | Trvanlivost 1 rok |
Hmotnost: | 0.2 kg |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.